Veličanstveni Vrbnik

Otok Krk smješten u središtu Kvarnerskog zaljeva, udaljen od Rijeke – prometnog, poslovnog, trgovačkog, sveučilišnog i kulturnog središta Kvarnera sve 30-ak kilometara. Blaga mediteranska klima, povoljan geografski položaj te raznolikost prirodnih i kulturnih ljepota, još su mu u antici odredili naziv „zlatni otok“. Postoji vjerovanje od davnina kako je otok Krk sudbinski vezan uz brojku sedam: u sedmom stoljeću su otok naselili Hrvati, sedam puta se otok uspješno obranio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan bio je posljednji krčki knez i danas otok ima sedam općina. Jedna od poznatijih je ona sa sjedištem u Vrbniku.

Vrbnik – malo mjesto široj javnosti poznato po svojoj glagoljaškoj baštini, čuvenih narodnoj pjesmi „Vrbniče nad morem“, najužoj ulici u Hrvatskoj i ono što ga je proslavilo u cijeloj zemlji i šire –  zlatno žutoj vrbničkoj žlahtini.

Vrbnička žlahtina je vino svijetložute do slamnatožute boje, nježne arome i finog karakterističnog okusa. Proizvodi se od autohtone sorte grožđa, žlahtina bijela. Ova sorta specifična je po tome što uspijeva jedino u krčkom vinogorju, odnosno Vrbničkom polju. U Vrbniku je uz zadrugu nekoliko proizvođača vina. Vrbnik i Žlahtina danas su sinonim jer ona jedino tamo i uspijeva.

Davne 2006 godine PZ Vrbnik je provela eksperiment položivši boce pjenušca u čelične rešetkaste sanduke u more na dubinu od 32 metra. Na toj dubini vlada stalna temperatura od 12 stupnjeva Celzijevih što je izuzetno pogodno za fermentiranje pjenušca. Rezultati su bili iznad očekivanja, dobili su pjenušac iz mora koji je višestruko bolji od onog iz podruma. Stvoren je jedinstven proizvod u svijetu: pjenušac iz mora – Valomet. Osim po načinu fermentacije Valomet je poseban i po dizajnu. Butelje su obložene naslagama koralja i školjaka što je rezultat višemjesečnog boravka na dnu mora. Na svaku butelju postavljena je tek mala, ručno rađena pločica na kojoj piše „pjenušac Valomet PZ Vrbnik“. Pjenušac s dna mora Valomet nagrađen je mnogobrojnim priznanjima i nagradama kako za kvalitetu tako i za izgled, odnosno dizajn.